28 Nisan 2010 Çarşamba

Ünlülerin Yeni Tercihi - Dukan Diyeti

Gisele, Dukan Diet


J-Lo ,Gisele ve Gossip Girl'in Jessica Szohr'un hayranı olduğu Dukan Diyeti'nin ,Fransa'da yaklaşık 1,5 milyon kadın tarafından uygulandığı  söyleniyor. Bu diyet sistemi, Fransa'nın tanınmış diyet uzmanı Dr. Pierre Dukan'a ait. Dukan'ın  bu diyeti anlattığı 'Zayıflamayı Biliyorum' (Je ne sais pas maigrir ) isimli kitabı , satış rekorları kırıyor.
Dukan'ın 4 aşamalı diyeti , et yedirerek kilo kaybettiriyor. Protein ağırlıklı diyetin ilk hedefi yağ hücrelerini yoketmek. Sınırsız protein tüketip aç kalmadığınız için vücut, mevcut yağ depolarını harcamaya başlıyor.
Bunun için ilk 10 gün ağırlıklı olarak sadece balık, yağsız et ,yumurta ,tavuk,yoğurt ,süt ,peynir gibi yiyecekler tüketiliyor. Dr. Dukan , ilk 5 gün içinde ortalama 3-4 kilo verilebileceğini vadediyor. Bu ilk dönemde bazı insanlar yemek alışkanlıklarını değiştirdiği için ağız kuruluğu ve nefes sıkışıklığı çekebilir. Bunun üstesinden gelmek için bol bol su içilmesi öneriliyor.
İlk 10 günlük aşamada sırasıyla şu yiyeceklerin yenilmesi tavsiye ediliyor ; Birinci Gün : Sığır Eti.
İkinci Gün :Hindi ve Tavuk.
Üçüncü Gün : Yağsız etler .
Dördüncü Gün : Tavuk Ciğeri, Sığır eti.
Beşinci Gün : Bütün balık çeşitleri.
Altıncı Gün : Kabuklu deniz ürünleri .
Yedinci Gün : İkiye kadar yumurta ,sonra yağsız süt ,peynir ,yoğurt.
Sekizinci Gün :Yoğurt ve süt .
Dokuz ve onuncu gün :Marul ve diğer yeşillikler...

İkinci aşamadaki ilk on gün ise proteinlere ek olarak sebzede tüketilmeye başlanıyor. İkinci on günde ,günde en az 1,5 litre su içilmesi gerekiyor. Ancak nişasta içeren patates ,pirinç ,mısır ,bezelye ,fasulye ,mercimek gibi besinler yasak. Sebzelerin de tıpkı etlerde olduğu gibi yağsız pişirilmesi gerekiyor.
Üçüncü aşamadaki on  gün ise her gün protein ve sebze tüketmenin yanında meyve yeme zorunluluğuda başlıyor. Meyve yanında yavaş yavaş bir parça ekmek , bir kez istediğiniz şekilde bir yemek ziyafeti de çekebiliyorsunuz.
Dördüncü aşamada artık istediğinizi yemekte serbestsiniz. Bu aşamada tek kural ise , her perşembenin protein günü olması.

İlk önce iki isim göze çarpıyor ; J-Lo ve Gisele. İkisi de yeni doğum yapmalarına rağmen çok hızlı bir şekilde eski görünümlerine kavuştular. Bu bakımdan bu diyet ilgi çekeceğe benziyor. Fakat buna benzer bir diyet olan Atkins diyeti uzmanlar tarafından kesinlikle önerilmiyordu. Özellikle kalp-damar sistemi açısından. Bu diyette bu düşünülmüş ve özellikle doymamış yağ oranı azaltılmış. Fakat yine de fazla protein tüketimi , böbreklerde taş oluşumuna sebep olabiliyor. Yine bu diyeti uygularsanız kurallar arasında da bahsedildiği gibi bol su içmeyi ihmal etmeyin. Eğer bir rahatsızlığınız varsa mutlaka doktorunuza danışın diyorum ben.:)



Hiç yorum yok: